25.3.04

De troost van de filosofie

De troost van de filosofie
De troost van de filosofie
Alain de Botton
ISBN 90-254-1962-3


“Charmes nemen we slechts waar als ze kunstmatig geaccentueerd, aangedikt en opgeblazen zijn. Die welke in de vorm van natuurlijkheid en eenvoud volgens ons voorbijgaan, ontsnappen gemakkelijk aan een grove waarneming als de onze.”

“Alleen de dingen waardoor we ons beter voelen, zijn wellicht de moeite van het begrijpen waard.”

Alain de Botton is de franse equivalent van Bas Haring, een eigentijdse filosoof met veel gevoel voor media. Heb je geldzorgen of liefdesverdriet? Vind je jezelf niet populair genoeg? Voel je vaker frustraties opborrelen? Gelukkig zijn er altijd nog filosofen die troostende woorden hebben voor alle situaties. Alain heeft ze mooi gerubriceerd per probleem.

Lees het boek, maar bedenk dit; filosofen zijn niet de meest gelukkige soort onder de mensen. Socrates werd aangespoord zelfmoord te plegen. Jezus werd aan het kruis genageld. Plato werd getroffen door de vallende ziekte. Nietsche had last van hoofdpijn, verstopping, braken, duizeligheid, was vrijwel blind en leed aan slapeloosheid. Hij wenste dat anderen ook toe, om de juiste diepgang in het leven te vinden.

De mens vindt vaak troost in het leed van anderen nietwaar?

audiofragment Luister naar Alain de Botton.