11.1.04

Nationaal Verzetsmuseum Overloon



Oorlog hoort in een museum Breek je met je broer als hij lid blijkt te zijn van de NSB? Help je een gewonde Engelse parachutist? Ook als je weet dat hier de doodstraf op staat? Joost Prinsen werkt in op je geweten in nationaal oorlogs en verzetsmuseum Overloon.

Gewetensvragen
Nationaal Oorlogs- en verzetsmuseum Overloon

Doelgroep
Jongeren, 12 - 18 jaar.

Doel
Bewustwording creƫren over WOII

Vertoningssituatie
Point-of-Information en als onderdeel van lespakketten
CD-i

Omschrijving
Gewetensvragen is een educatief spel gericht op jongeren, waarin de Tweede Wereldoorlog en het maken van keuzen in een oorlogssituatie centraal staat. Het is nu, meer dan 50 jaar later makkelijk mensen te veroordelen, maar in hoeverre konden zij zich destijds bewust zijn van de keuzen die ze maakten? Onderga het gevoel zelf en oordeel pas daarna.

State of the Art
De user-interface verandert naar gelang de tijd verstrijkt. Gebruikers krijgen in principe nooit dezelfde vragen voorgeschoteld. Vragen worden afgestemd op de voorafgaande antwoorden. Maar het fraaiste is natuurlijk Joost Prinsen, die zich in dit soort materie helemaal kan geven. Hij kijkt je recht in de ogen aan terwijl hij je de moeilijkste vragen stelt.

Bijdrage
Concept
Scenario
Regie
User Interface ontwerp

---------------------------------------------------------------------------------------



Sta een ogenblik stil bezoeker en bedenkt dat de grond waarop gij nu vertoeft eens een van de felst omstreden sectoren was van het slagveld Overloon. Bitter is hier gevochten in man-tegen-man gevechten. Vele jonge levens, aan de slagvelden van Nuttuno en Normandiƫ ontkomen, vonden onder deze bomen hun einde.

Oorlog hoort in een museum
Nationaal Oorlogs- en verzetsmuseum Overloon

Doelgroep
In eerste instantie de Nederlandse bevolking, in een later stadium ook internationaal publiek.

Doel
Een bijdrage te leveren aan het positioneren van het museum als 'een goed geoutilleerd, breed gedragen educatief en informatief centrum, waar voor velen enige uren educatieve recreatie wordt geboden'.

Vertoningssituatie
Eerst moet de internetsite het museumbezoek stimuleren, later zal de site het museumbezoek ook ondersteunen.

Omschrijving
In eerste instantie wordt het museum op de internet-landkaart geplaatst. De site sluit duidelijk aan bij de doelstellingen van het museum. Wij vertaalden de boodschap van Nationaal oorlogs en verzetsmuseum als "een kleurrijk museum over een zwarte periode van onze geschiedenis".

Bijdrage
account en projectmanagement